BUG reportaža o Sigminom Dolby Atmos sustavu!

“Vjerojatno prvi Dolby Atmos sustav u Hrvatskoj nastao je u zagrebačkom showroomu Sigma Audio Koncepta, tvrtke koja se bavi prodajom hi-fi zvučnika i komponenti, izgradnjom kućnih kina, akustičkom izolacijom prostora, ali i profesionalnom ISF kalibracijom slike, zbog čega se nismo radovali samo akustičkom, već i vizualnom dijelu prezentacije. Kroz sam koncept Dolby Atmosa i sve dijelove sustava proveli su nas Igor Marinić i Rycky Stalman, Sigmini AV eksperti, koji su, kako se kroz razgovor ispostavilo, doista nepresušna vrela znanja i informacija o problematici visokokvalitetnog zvuka i slike. Središnjica čitavog sustava je NAD-ov 7.1-kanalni receiver T 758 V3, koji, s obzirom na to da nudi pojačanje za 7 kanala, podržava 5.1.2 konfiguracije Atmos sustava. Odabran je zbog izvrsnih performansi, ali i podrške za Dirac Live, softver za naprednu digitalnu kalibraciju višekanalnih sustava, koja će, kako će se kasnije pokazati, biti esencijalna za cjelokupne performanse Sigminog Atmosa. Međutim, kako su Marinić i Stalman na strop od samog početka namjeravali postaviti četiri zvučnika, s ciljem dobivanja 7.2.4 konfiguracije, u kombinaciju je ubačeno dodatno NADovo višekanalno pojačalo Ci940, zaduženo samo za Atmos kanale (stropne zvučnike). Odabrani zvučnici kombinacija su KEF-ovih i PSB-ovih modela. Za dva prednja, glavna kanala zaduženi su KEF-ovi izvanredni floorstanderi Q950. Neka vas ne zbuni što na fotografijama pored njih prepoznajete KEFove R700, te LS50 Wireless u specijalnoj, dizajnerskoj izvedbi Nocturne – oni su na dan našeg posjeta samo bili u procesu usviravanja te nisu dio Atmos sustava. Centralni prednji zvučnik također je KEF-ov, a radi se o modelu Q650c, predviđenom upravo za tu poziciju.

S njegove lijeve i desne strane nalaze se PSBovi razorni subwooferi SubSeries 300 (300 W, 12” woofer). Na bokove su postavljena dva PSB-ova bookshelf zvučnika Imagine B (5,25” woofer), a PSB-ovi su i stražnji zvučnici, Imagine Mini (4” woofer). Nema nekog razloga da se i na ove pozicije ne postave KEF-ovi modeli – radi se tek o tome da se opisanom kombinacijom htjela demonstrirati izvrsna sinergija NAD-a, KEF-a i PSB-a (usput budi rečeno, NAD i PSB imaju istog krovnog vlasnika).

Najzad, na stropu su se našli KEF-ovi ugradbeni zvučnici Ci200RR-THX, njih ukupno četiri. Marinić i Stalman kažu da su to jedni od ponajboljih takvih zvučnika na svijetu. Ugradili su ih u kutije, izrađene prema preciznoj specifikaciji, upravo za korištenje u njihovom vlastitom Atmos sustavu. Neka vas ne začudi što zvučnici u kutije nisu postavljeni centralno, već su pomaknuti u stranu – iz takvih detalja očito je da se baš svakom dijelu sustava posvetila iznimna pozornost.“ – BUG br.302 siječanj 2018

Pročitajte više na Bug.hr: https://www.bug.hr/hi-fi/isprobali-smo-jedan-od-prvih-dolby-atmos-sustava-u-hrvatskoj-2352

 

Sigma Audio Koncept d.o.o.

Jačkovina 37, 10090 Zagreb

Tel: +385 1 3832814

GSM +385 91 5889238

info@sigma-audiokoncept.hr

Sigma Audio Koncept

Mi jednostavno obožavamo kućno kino. Veliki je privilegij u današnje vrijeme biti u mogućnosti profesionalno baviti se poslom koji istinski volite. Zato svaki naš uspješno realizirani projekt i osmjeh na licu zadovoljnih stranki, osim poslovnog uspjeha za nas predstavlja i osobnu satisfakciju. Obratite nam se s punim povjerenjem kako bi Vas na obostrano zadovoljstvo uveli u čaroban svijet kućnog kina.

Kontaktirajte nas

Sigma Audio Koncept d.o.o.

Jačkovina 37, 10090 Zagreb

Tel: +385 1 3832814

Fax: +385 1 3483614

GSM +385 91 5889238

info@sigma-audiokoncept.hr

Pratite nas na Facebooku

© Sigma Audio Koncept d.o.o.

HELPDESK